Wilt u al onze “gasgevulde” lasdraad bekijken, ga dan hier naar de categorie > Gasgevulde lasdraad
Gasgevulde lasdraad, een veel gebruikte term, maar is die juist?
Nee niet echt want gasgevulde lasdraad bestaat namelijk niet echt maar deze term wordt vaak gebruikt voor lasdraad dat geschikt is om te kunnen MIG lassen zonder gas erbij te gebruiken.
Hoe zit dat dan met gasgevulde lasdraad? Het is lasdraad waarvan de kern gevuld is met een poeder, het zogenaamde flux. Deze flux kun je vergelijken met de mantel die aan de buitenkant van een laselektrode zit. (In het Engels heet gasgevulde lasdraad; fluxcore wire.)
Hoe werkt dat gasgevulde lasdraad dan?
Wanneer u ermee last verbrandt het poeder en vormt een gas, dat verdrijft de lucht (zuurstof) en zorgt voor een juist smeltbad.
Er zijn veel gevulde lasdraden voor diverse toepassingen maar het type dat wordt bedoeld met gasgevulde lasdraad is type E71T-GS, dit is de gevulde lasdraad die zonder gas verlast kan worden.
Last gasgevulde lasdraad wel lekker? Het last op zich prima en voldoet voor de hobbyist. Het last wel minder mooi en minder lekker dan een normaal lasdraad samen met gas. Gasgevulde lasdraad spetters wat tijdens het lassen en vormt een hele lichte slak die u zult moeten weg borstelen. Een voordeel van gasgevulde lasdraad is dat u het ook kunt gebruiken wanneer het stevig waait, een situatie waarbij gas uit een gasfles eerder wegwaait.
Hoe gebruikt u gasgevulde lasdraad?
Belangrijk om te weten is dat u dit lasdraad altijd verlast op de min pool van het lasapparaat. Dat betekend dat u de migtoorts aansluit op de min kant en de massakabel op de plus kant, precies andersom als met “normaal” MIG lassen. Doet u dit niet dan zal het gasgevulde lasdraad niet lekker lassen en veel spetteren.
Lasapparaten in de goedkoopste klasse kunnen vaak alleen maar met gasgevulde lasdraad lassen, u kunt de migtoorts en de massakabel dan niet omwisselen want ze zitten al goed gemonteerd voor het lassen met gasgevulde draad.
Gasgevulde lasdraad is veelal verkrijgbaar in 0,8mm / 0,9mm / 1,0mm / 1,2mm dikte en in de spoelmaat 1kg, 5kg en 15 kg.